Wat is programmeren?

Anouk Alberdingk Thijm
2,5 min

Programmeren. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. In een wereld waarin bijna alles via computers gaat, is het programmeren niet meer weg te denken. Maar wat is het precies, en waar gebruik je het voor? Heeft een Programmeur een gunstige positie op de arbeidsmarkt? En wat moet je eigenlijk studeren om Programmeur te worden? Dit alles en meer bespreken we in deze blog. Lees je mee? 

Wat is programmeren? 

Computers zijn ‘van zichzelf’ niet de meest slimme apparaten. Ze hebben iemand nodig die op de knopjes drukt en de aanwijzingen geeft, zodat het weet wat het moet doen. Er zijn dus instructies nodig van de mens. Dit wordt programmeren genoemd en wordt meestal in een programmeertaal gedaan. De persoon die het programmeren doet, heet een Programmeur of een Developer. Als je als Programmeur of Developer wil dat de ontwikkeling wordt versneld, dan kun je de programmeertaal samen met een framework gebruiken. Een framework bestaat uit vooraf geschreven instructies die je kunt hergebruiken. Deze verschillende frameworks zijn er allemaal: 

 • Laravel 
 • Express 
 • Django  
 • Rails 
 • Spring 
 • Angular 
 • React 
 • Vue  
 • Ember  
 • Backbone  

 Wat is een programmeertaal? 

Je las in de vorige alinea dat programmeren meestal wordt gedaan in een programmeertaal. Maar waarom heb je het nodig, en wat is het? Het is een formele taal waarin je zelf opdrachten schrijft die de computer moet uitvoeren. That’s it! Je hebt het nodig omdat de computer hierdoor begrijpt wat er precies moet gebeuren. Er zijn verschillende soorten programmeertalen. Welke dit zijn en wanneer je ze gebruikt, lees je hieronder.  

Welke programmeertalen zijn er? 

Voor beginners zijn de meest gangbare programmeertalen HTML/CSS, Go, Ruby, PHP en Python. Dus als je nog helemaal geen ervaring met programmeren hebt, zijn dit duidelijke talen die het makkelijkst te begrijpen zijn. Natuurlijk zijn er meerdere programmeertalen, maar deze zijn wat complexer en geschikt voor als je wat meer ervaring hebt. We zetten hier onder elkaar welke programmeertalen er allemaal zijn, en vertellen je daarna wat uitgebreider wat de populairste programmeertalen zijn en waar ze voor worden gebruikt.  

Verschillende programmeertalen 

 • Ruby  
 • JavaScript 
 • Java 
 • Python 
 • PHP 
 • C++ 
 • C# 
 • TypeScript 
 • Shell 
 • C  

Welke programmeertalen zijn het populairst? 

De populairste programmeertalen zijn Java, C#, PHP, Python en C++. Ze zijn populair omdat ze elk hun eigen grote voordeel hebben. We leggen je uit wat deze zijn en ook waar de programmeertaal geschikt voor is. 

Java 

Java is heel breed toepasbaar, en daarom zo geliefd. De programmeertaal heeft een object-georiënteerde structuur en is daarmee de standaard voor platform-onafhankelijke apps. Nog een ander groot voordeel van Java, is dat het één van de stabielste en betrouwbaarste programmeertalen is. Je kunt er dus zonder risico grote systemen mee bouwen.  

C# 

Wist je dat C# één van de krachtigste programmeertalen is? Daar heb je ook meteen het grote voordeel. De programmeertaal is goed geschikt voor alle toepassingen die Windows, Android en iOS als basis hebben.  

PHP 

PHP had altijd een leidende positie. Elke dynamische, interactieve website draaide hierop. Maar nu zijn JavaScript en Ruby er ook, en is er meer keuze. Toch is PHP alsnog één van de programmeertalen die wereldwijd het meest wordt gebruikt.  

Python 

Python groeit ontzettend hard en is daarom een grote programmeertaal. De redenen hiervoor zijn helder: het is gratis, open-source met een uitgebreide ondersteuningsmodus en ook heeft het gebruiksvriendelijke datastructuren. Veel beginners die het programmeren willen leren, starten met Python omdat de programmeertaal veelzijdig is.  

C++ 

Elk complex systeem gebruikt C++. Denk aan besturingssystemen, browsers, grote mainframes en games. Zoals je misschien gemerkt hebt, wordt apparatuur als de smartwatch steeds populairder (ofwel: apparaten met een embedded systeem). Daarom zal C++ in de toekomst nóg veel meer worden gebruikt.  

Hoe kun je programmeren? 

Hoe je daadwerkelijk programmeert kunnen we je niet vertellen. Wél hebben we goede tips voor je zodat je er zelf een kickstart mee kunt maken. 

Allereerst: bepaal je interesse en kies je doel. Want als je ergens geïnteresseerd in bent zal het je soepeler afgaan om het te leren. Ook is het goed om je hierbij af te vragen wat je met je opgedane kennis over de programmeertaal wil doen. Zorg er dus voor dat je een doel voor ogen hebt, anders verlies je overzicht. Coderen kan namelijk volgens heel veel verschillende manieren.  

Verder moet je je afvragen wat er bij jou past. Daarmee bedoelen we dat je goed moet kijken naar wat voor jou de beste manier van leren is. Lijkt een cursus jou wel wat, of ben je meer van de YouTube tutorials? Zorg er natuurlijk wel voor dat jij je als een soort spons opstelt en alle kennis en informatie die je kán krijgen, ook opneemt. Dan maak je namelijk gebruik van alle soorten invalshoeken die er zijn.  

Er zijn superveel manieren waarop je kunt leren programmeren. We noemden er in de vorige alinea al een paar, maar je kunt ook andermans code analyseren, bootcamps volgen en blogs lezen over code. Om te weten welk platform bij je past, moet je ermee experimenteren en alles een beetje uitproberen.  

We hebben wat handige websites gevonden die je helpen bij je kickstart. Lees ze hieronder: 

 • Udemy – op de website van Udemy kan je voor een prima bedrag heel veel cursussen volgen. 
 • KhanAcademy – KhanAcademy lijkt op Udemy; ook hier vind je talloze cursussen! 
 • Reddit – op Reddit kun je al je vragen kwijt over programmeren. En daardoor ook veel leren van de vragen en antwoorden van anderen. 
 • W3Schools – W3Schools is erg bekend onder programmeurs. Ze zijn gespecialiseerd op gebied van front-end documentatie en basislevel programmeren. Ideaal voor een beginner, dus.  

Wat moet je studeren om Programmeur te worden? 

Als je Programmeur wil worden, kan je een studie Informatica op hbo- of wo-niveau volgen. Maar je hoeft niet altijd een opleiding te volgen om te gaan werken in de IT. In het vak komt het vaak voor dat mensen het zichzelf aanleren. Het aanleren van de kennis doe je bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of door bovenstaande tips te gebruiken. Houd wel in je achterhoofd dat je niet na één cursus al kunt solliciteren. Om echt zelfstandig goed te worden, moet je consequent en gedisciplineerd aan de slag gaan. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere cursussen volgen en elke dag oefenen. Op die manier heb je ook veel meer aantoonbare ervaring en sta je sterker in je schoenen tijdens je sollicitatie. Succes!  

Hoe gunstig is je positie op de arbeidsmarkt als Programmeur? 

Heel gunstig. Daar kunnen we snel antwoord op geven. Er heerst een grote krapte op de arbeidsmarkt, waardoor er meer vraag dan aanbod is. Vooral in de IT- en finance-branche zien we dit terug. Dat houdt dus in dat jij als IT-er gewild bent, snel aan werk komt en een gunstige onderhandelingspositie over zaken als arbeidsomstandigheden of salaris hebt. En, krappe arbeidsmarkt of niet, je verdient hoe dan ook goed in de IT. Heb je er dus aanleg voor om een goede Programmeur te worden of heb je een passie voor data? Dan is het zeker slim om de IT in te gaan voor veel baanzekerheid en een goed gevulde bankrekening.  

 Hopelijk hebben wij je genoeg bijgebracht over programmeren en zijn de vragen die je aan het begin van deze blog had beantwoord. Nog steeds vragen? Geen probleem! Onze Consultants staan voor je klaar om vrijblijvend te sparren. Klik hier om contact op te nemen. Interesse in een baan in de IT? Dan kun je hier onze toffe vacatures bekijken.